marți, 24 decembrie 2013

"Există locuri în care ar trebui să mergem descuți. Locuri sfințite de sângele Jertfei, sânge nevinovat care a udat pavajul acelor străzi și piețe. Ar trebui să ne scoatem încălțările și să pășim cu tălpile goale pe acele pietre, pe acel asfalt, pe care a curs sânge pentru noi, pentru izbăvirea noastră, a tuturor. Ar fi putut fi sângele nostru, al fiecăruia, dar n-a fost, a fost al lor."

vineri, 1 noiembrie 2013

Cristiana Tapoi
Caz clinic: sidrom Sjogren

Pacienta in varsta de 43 de ani se prezinta la camera de garda cu pleoapele superioare tumefiate, tumefiere care a evoluat treptat in ultimele luni. Istoricul pacientei arata frecvente tulburari de somn, xerostomie si xeroftalmie in ultimii 3 ani. Examinarea clinica pune in evidenta marirea glandelor lacrimale si a glandelor submandibulare. Testul Schirmer a fost pozitiv ( cuantifica productia de secretii lacrimale – o fasie de hartie de filtru este aplicata tangential la pleoapa inferioara si pastrata in aceasta pozitie timp de 5 minute, dupa care cu o rigla se masoara marimea petei de umezeala; testul e pozitiv pentru o pata mai mica de 5 mm). Efectuarea unui CT a demonstrat marirea glandelor lacrimale si salivare, iar probele serologice au fost pozitive pentru autoanticorpii anti-Ro. Acestea au sustinut punerea diagnosticului de sindrom Sjögren ( se citeste “Shougrin”). Pacienta a fost supusa unui tratament cu prednisolon pentru 5 luni, in urma caruia glandele au revenit la dimensiuni aproape de normal, efecte pozitive fiind prezente si asupra xerostomiei, xeroftalmiei.
Sindromul Sjogren este o boala sistemica autoimuna in care sunt atacate glandele exocrine – lacrimale si salivare. Incidenta este crescuta la femei, in special dupa menopauza. Poate fi intalnit sub forma primara sau secundara, cand aparitia sa este asociata cu artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, sclerodermie, ciroza. Pacientii cu acest sindrom acuza uscaciunea exagerata ( gura uscata, secretie conjunctivala vascoasa) si keratoconjuctivita. Uscaciunea poate aparea si la nivel vaginal, la nivelul tegumentului si al nasului, iar boala poate afecta si rinichii, vasele de sange, plamanii, ficatul, pancreasul, sistemul nervos periferic, dar si creierul.
Diagnosticul de sindrom Sjogren s-a pus atat pe baza semnelor evidentiate, cat si pe baza prezentei anticorpilor antinucleari ( autoanticorpi anti-Ro ), specifici bolilor autoimmune si foarte des intalniti in sindromul Sjogren.
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm1210527

marți, 29 octombrie 2013

Fenomenul  Raynaud - caz clinic.

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm1304702

O femeie de 45 de ani se prezinta la medic cu maini reci. Temperatura scazuta a tegumentelor mainilor persista de 6 ani. La frig, este evidentiat fenomenul Raynaud. Femeia mai prezinta o ingrosare a tegumentelor.

Fenomenul Raynaud este caracterizat de vasospasm arteriolar la nivelul degetelor care duce la slaba irigatie a tegumentelor degetelor si, astfel, la schimbarea culorii acestora.

Schimbarile culorii pielii trec prin 3 faze cronologice: paloare (din cauza vasospasmului initial ajunge mai putin sange in capilarele tegumentelor), cianoza (creste cantitatea de hemoglobina redusa in capilare si venule din cauza curgerii deficitare a sangelui), eritem (din cauza vasodilatatiei compensatorii si hiperemiei).

Fenomenul Raynaud este clasificat in boala Raynaud (Fenomen Raynaud primar) ce reprezinta o aparitie idiopatica, fiind o "alergie la frig" si sindromul Raynaud (Fenomen Raynaud secundar), care este asociat cu boli autoimune de tesut conjunctiv.

O persistenta a fenomenului Raynaud poate duce la atrofia pielii, a tesutului subcutanat,a muschilor, ulceratii, gangrena ischemica.

Fenomenul Raynaud poate fi primul simptom in aparitia sclerodermiei. Cand se observa fenomenul, se cauta autoanticorpi sau alte semne pentru a infirma/confirma o boala asociata. De obicei, Raynaud primar apare la femeile tinere. Astfel, o prima aparitie la o varsta inaintata sugereaza o asociere cu o boala autoimuna.

Sclerodermia este o boala a tesutului conjunctiv. Pielea se ingroasa din cauza acumularii de colagen, iar vasele mici sunt lezate. In serul pacientului se identifica anticorpi anticentromeri, un subtip al anticorpilor antinucleari gasiti in boli autoimune.

La pacienta noastra se identifica in ser un titru crescut al anticorpilor anticentromeri.
Astfel, se pune diagnosticul de fenomen Raynaud secundar asociat cu sclerodermie.
Se recomanda pacientei sa poarte manusi pe timp de iarna.

sâmbătă, 26 octombrie 2013

Caz clinic: inserare de țesut cartilaginos în antebraț pentru reconstrucție auriculară.

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm1213320#figure=f1

vineri, 25 octombrie 2013

Caz clinic: difterie
-istorie de vaccin incomplet
-crup difteric
-gat de taur

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm1309222#figure=f1

duminică, 2 iunie 2013


Dureaza doar foarte putin sa cititi si sa semnati daca sunteti de acord si poate va face o diferenta!

Mai multe state din Europa au luat decizii împotriva utilizării acestei metode. Guvernul român, ar trebui să ţină cont de faptul că Franţa a interzis în vara anului 2011 această activitate, Guvernul şi Parlamentul bulgar au adoptat măsuri asemănătoare in 2012, Danemarca, Olanda, Cehia si Irlanda au instituit moratorii, si de asemenea în Germania landul Westafalia-Renania de Nord.

Fracturarea hidraulică:
Este singura metodă de extragere a gazelor de şist în acest moment. Metoda combină forajul săpat vertical, și apoi in plan orizontal, ajungând la adâncimi de pana la 3-6 km. Rocile sunt fracturate artificial, fapt ce poate cauza sau antrena seisme. Sute de maşini de tonaj mare sunt folosite pentru fiecare foraj.

Sub o presiune imensă (peste 1000 atm) milioane de litri de apă sunt utilizate la fiecare foraj (cantitățile diferă de la o companie la alta și de la un zăcământ la altul, în funcție de tehnologia utilizată și de caracteristicile geologice ale zăcământului) , apa este amestecta cu substanţe chimice toxice şi cancerigene (incluzând benzen şi etilenă).

cateva din efectele negative: Apă potabilă şi ape subterane contaminate;
Soluri toxice şi radioactive;
Poluarea aerului;
Cutremure şi alunecări de teren;
Cancer şi boli incurabile pentru oameni și animale;
Distrugerea florei şi a faunei, afectarea biodiversității;
Infrastructură distrusă şi poluare fonică.

http://www.petitieonline.com/nu_vrem_exploatarea_gazelor_de_sist_in_romania_prin_fractionare_h

luni, 4 februarie 2013

mi se face iarnă.

vineri, 18 ianuarie 2013

Nehotărâre - Ana Blandiana

Fiecare traim doua, trei sau chiar patru vieti deodata,
Ne nastem, Doamne, atat de tineri, incat
Din miile de vieti posibile
Nu ni se poate pretinde
Sa stim alege doar una.
Animalele unei vieti vaneaza animalele celorlalte,
Pestii vietii mai mari inghit pestii vietii mai mici,
Crengile arborilor isi sunt dusmane si se usuca-n hotare,
Soarele vietii a patra intuneca
Soarele-al treilea, soarele-al doilea,
Soarele prim.
Contrare, vietile se anuleaza una pe alta 
Si, nehotarati inca, si nematuri, murim.
Ce cauti tu, cu ciubotele tale, in sufletul meu?