Fenomenul Raynaud - caz clinic.
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMicm1304702
O femeie de 45 de ani se prezinta la medic cu maini reci. Temperatura scazuta a tegumentelor mainilor persista de 6 ani. La frig, este evidentiat fenomenul Raynaud. Femeia mai prezinta o ingrosare a tegumentelor.
Fenomenul Raynaud este caracterizat de vasospasm arteriolar la nivelul degetelor care duce la slaba irigatie a tegumentelor degetelor si, astfel, la schimbarea culorii acestora.
Schimbarile culorii pielii trec prin 3 faze cronologice: paloare (din cauza vasospasmului initial ajunge mai putin sange in capilarele tegumentelor), cianoza (creste cantitatea de hemoglobina redusa in capilare si venule din cauza curgerii deficitare a sangelui), eritem (din cauza vasodilatatiei compensatorii si hiperemiei).
Fenomenul Raynaud este clasificat in boala Raynaud (Fenomen Raynaud primar) ce reprezinta o aparitie idiopatica, fiind o "alergie la frig" si sindromul Raynaud (Fenomen Raynaud secundar), care este asociat cu boli autoimune de tesut conjunctiv.
O persistenta a fenomenului Raynaud poate duce la atrofia pielii, a tesutului subcutanat,a muschilor, ulceratii, gangrena ischemica.
Fenomenul Raynaud poate fi primul simptom in aparitia sclerodermiei. Cand se observa fenomenul, se cauta autoanticorpi sau alte semne pentru a infirma/confirma o boala asociata. De obicei, Raynaud primar apare la femeile tinere. Astfel, o prima aparitie la o varsta inaintata sugereaza o asociere cu o boala autoimuna.
Sclerodermia este o boala a tesutului conjunctiv. Pielea se ingroasa din cauza acumularii de colagen, iar vasele mici sunt lezate. In serul pacientului se identifica anticorpi anticentromeri, un subtip al anticorpilor antinucleari gasiti in boli autoimune.
La pacienta noastra se identifica in ser un titru crescut al anticorpilor anticentromeri.
Astfel, se pune diagnosticul de fenomen Raynaud secundar asociat cu sclerodermie.
Se recomanda pacientei sa poarte manusi pe timp de iarna.