luni, 26 noiembrie 2012

"Limbajul lui Dumnezeu" Francis Collins - citate

"Limbajul lui Dumnezeu" Francis Collins - citate

"Poate ca in rare ocazii Dumnezeu face minuni. Insa, de cele mai multe ori, existenta liberului arbitru si a ordinii universului sunt fapte inexorabile.Chiar daca ne-am dori ca astfel de minuni sa se petreaca mai des, intreruperea acestor doua forte ar avea drept consecinta un haos total"

"Judecand dupa experienta umana, daca este sa acceptam bunatatea plina de iubire a lui Dumnezeu, el doreste mai mult de la noi. Nu este aceasta, de fapt, propria noastra experienta? Am invatat mai mult despre noi insine atunci cand lucrurile mergeau bine ori atunci cand aveam de infruntat incercari, frustrari si suferinte? Desi ne-ar placea foarte mult sa evitam aceste experiente fara ele oare nu am fi goi pe dinauntru, niste fapturi egocentrice care ar pierde in cele din urma orice simt al nobletei sau orice stradanie pentru indeptarea celorlalti?"

"Dumnezeu ne sopteste in desfatarile noastre, ne vorbeste in constiinta noastra, insa in durerile noastre STRIGA: megafonul lui are menirea de a TREZI o lume surda." (C.S. Lewis - Problema durerii)
  
"Aceasta idee ca Dumnezeu lucreaza prin adversitate nu e un lucru usor de acceptat si nu se poate sprijini pe o conceptie despre lume care imbratiseaza o perspectiva spirituala. Principiul cresterii prin suferinta, este, de fapt, aproape universal in marile credinte ale lumii. De pilda, Cele Patru Nobile Adevaruri expuse de Buddha in predica din Parcul Gazelelr incep prin "Viata este suferinta". Pentru credincios, constientizarea acestui fapt poate fi de fapt o sursa nesfarsita de liniste sufleteasca.
Femeia pe care am ingrijit-o cand eram student la medicina si care mi-a pus la incercare ateismul prin acceptarea senina a bolii avansate a vazut in acest ultim capitol al vietii ei o experienta care a adus-o mai aproape de Dumnezeu, nu mai departe. La o scara istorica mai larga, Dietrich Bonhoeffer - teologul german care s-a intors de buna voie in Germania din Statele Unite in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial ca sa faca atat cat ii statea in puteri pentru a mentine vie adevarata Biserica intr-o vreme cand Biserica crestina ca institutie alesese sa-i sprijine pe nazisti - a fost condamnat la inchisoare pentru rolul jucat intr-o tentativa de asasinare a lui Hitler. In timpul celr 2 ani de inchisoare, in ciuda suferintelor indurate si a pierderii libertatii, Bonhoeffer si-a pastrat neclintita credinta in Dumnezeu. Cu putin timp inainte de a fi spanzurat, cand mai erau doar trei saptamani pana la eliberarea "Germaniei, el scria urmatoarele cuvinte "Timp pierdut este acela cand nu am trait o experienta omeneasca deplina, este timpul neimbogatit prin experienta, eforturi creatoare, bucurie si suferinta""

"Aproape toti atomii nostri au ars odata in furnalul nuclear al unei batrane supernove. Suntem cu adevarat alcatuiti din praf stelar

Niciun comentariu:

Ce cauti tu, cu ciubotele tale, in sufletul meu?